fbpx

Съвет Nº 5 за това как да развиете таланта в себе си…

Всички знаят кой е Уейн Грецки. Не обаче всички знаят за един любопитен факт. Съотборниците на хокейната звезда  от време на време ставали свидетели на странна гледка: докато се пързалял сам на леда, Грецки падал. Макар да е изненадващо, че най-добрият хокеист на планетата се търкаля като ученик на леда, всъщност в контекст на развитието е съвсем логично. Независимо от невероятните си умения, Грецки бил решен да продължи да се развива и да провери къде са границите на възможното. Единственият начин това да се постигне е да се създадат нови невронни връзки в мозъка, което означава да се просегнеш отвъд моментните ти възможности, да се провалиш и … да, да изглеждаш глупаво. И да се почувстваш експериментално и авантюристично готов да опитваш само и само да видиш какво ще се случи.

Да се чувстваш глуваво не е особено забавно. Но да си готов да изглеждаш глупаво – с други думи, да си готов да рискуваш емоционалната болка от грешките – е абсолютно, макар и болезнено, задължително, защото мозъкът расте и формира нови връзки именно в процеса  „пресягане – провал – нов опит“. Когато става въпрос за развиване на талант, грешките не са грешки – те са ориентири, които използвате, за да станете по-добри.

Един от начините да насърчавате „продуктивните грешки“ е чрез правила, стимулиращи хората да правят опити, които иначе биха сметнали за странни и рисковани. Опити, които ги подтикват да достигнат своята златна точка (вж. Съвет №13). Студентите от музикалното училище „Meadowmount“ например често се упражняват според едно неофициално правило: ако случаен минувач може да разпознае някоя песен, значи е изсвирена прекалено бързо. Смисълът на това целенасочено преекспонирано забавяне (при което песните звучат като тези на гърбатите китове) е да се разкрият незабележими дребни грешки и по този начин да се постигне по-висококачествено изпълнение. В търсене на грешки…

Това се прави и в бизнеса. „Google“ предлага нещо, наречено „20 % време“. Инженерите в компанията имат възможност да запълват 20 % от работното си време с лични, неодобрени официално проекти, от които силно се интересуват и за които са готови да поемат рискове. Съществуват многобройни организации,  които карат служителите си да подписват „договор“, в който потвърждават, че ще поемат рискове и ще правят грешки. Компанията за електронна търговия „Living Social“ има следното правило за своите служители:

„Веднъж в седмицата е необходимо да вземеш служебно решение, което те плаши!“

Каквато и да е стратегията, целта е винаги една и съща: да се насърчат опитите, а грешките да започнат да се възприемат не като присъди, а като информация, необходимо, за да се стигне до правилния ход.

От „Златната книга на таланта“ на Даниел Койл

Ние те насърчаваме също да опиташ и да влезнеш във фабриката за таланти „Talent Factory„.

bozhidarbogdanov

Pin It on Pinterest

Share This