fbpx

Съвет № 9 за развиване на таланта в себе си

Поведенческите умения привличат вниманието ни, защото са красиви.  Представете си футболната звезда Лионел Меси, който се придвижва с импровизация към великолепен гол, или Джими Хендрикс, който изпълнява огнено соло с китарата си, или Джон Стюард, докато произнася смешен монолог. Тези таланти изглеждат напълно магически и уникални, но всъщност са резултат от супер бърз мозъчен софтуер, който разпознава модели и отговаря по правилния начин.

Докато техническите умения се научават най-добре без обмислена прецизност, поведенческите умения се изграждат чрез игра и изследване  на предизвикателната и непрекъснато променяща се околна среда. Тук човек открива различни препятствия и реагира съобразно тях, изграждайки мрежа от чувствителни влакна , от които има нужда за разчитане, разпознаване и реагиране. С други думи, за да развиете дадено поведенческо умение, трябва да се държите по- малко като внимателен дърводелец и повече като скейтбордист в парка – да сте агресивни, любопитни и склонни на експерименти, винаги да търсите нови начини да предизвикате себе си.

Бразилия, родината на много от най- добрите световни футболни звезди, създава играчите си чрез уникална игра, наречена futebol de salao. Тази безумно бърза компресирана версия на познатия футбол, която се играе с отбори от по петима на терен с големината на баскетболно игрище. Създава 600 процента по-голям шанс за взаимодействие, изисква мигновено разпознаване на модели и, по думите на Емилио Миранда, професор по футбол в университета в Сао Пауло, изпълнява ролята на бразилската „лаборатория за импровизация“.

„Вторият град на Чикаго“, комедийната трупа от която са тръгнали някои от най- известните комици в Америка постига подобен успех, като предоставя богато, конкурентно, безкрайно разнообразно пространство, в което да се упражняват импровизации, скечове и комедийни представления пред публика.

Дори и най- креативните умения изискват дълъг период на несръчност.

Три от сестрите Бронте, писателки от световна величина, изграждат таланта си като деца, изписвайки стотици страници с истории в малки саморъчно направени книжки. Ранните им импровизации не са много добри и точно в това е смисъла. Те усвояват уменията си чрез хиляди усилни опити и повторения в безкрайно предизвикателна, променлива и изискваща среда.

Когато упражнявате поведенческо умение, целете се в правенето на много и разнообразни повторения и в получаването на ясна обратна връзка. Не се тревожете чак толкова за грешките – важното е да изследвате. Поведенческите умения често са по- забавни за упражняване, но са по-трудни, защото изискват човек сам да си е треньор. След всеки опит се питайте: кое се получи? Кое не работи? Защо?

из “ Златна книга на таланта“

Фабриката за Таланти, развива поведенческите ви умения и със сигурност ще ви постави в множество ситуации, в които ще имате възможност да предизвикате себе си „като скейтбордист в парка“.

bozhidarbogdanov

Pin It on Pinterest

Share This