fbpx

Съвет Nº 6 за това как да развиете таланта в себе си…

Ние обичаме удобството. Обичаме тренировъчните зали да приличат на произведения на изкуството, обичаме ъглови офиси с дъбова ламперия, лъснати до блясък съблекални и пухкави кърпи. Каква ирония само – оказва се, че луксът е като сънотворно за мотивацията. Той изпраща на подсъзнанието ни сигнал, че не е нужно да се стараем чак толкова. Шепне:

„Отпусни се, вече си успял!“

Инкубаторите за таланти не са луксозни. Всъщност те са далеч от лукса, тъй като функцията и целта им е различна. Най-добрите музикални летни лагери – особено тези, които могат да си позволят много повече, са изградени от полуразрушени бараки. Клубът за водни спортове на Северен Балтимор, от който са тръгнали Майкъл Фелпс и четирима други олимпийски медалисти, може да мине за зле финансирано представителство на Асоциацията на младите мъже – християни. Всичко си има причина и цел обаче! Училищата с най-високи резултати в света – тези във Финландия и Южна Корея, които винаги са на върха в Програмата за международно оценяване на учениците , обучават, своите възпитаници в строги класни стаи, които сякаш не са пипани от 50-те години на миналия век.

Смисълът на този съвет не е морален, той е неврален. Простите скромни пространства помагат на вниманието да се фокусира върху конкретната задача. Следва се установен цикъл, докато се постигне желаният резултат: опит, повторение, усилие.

Когато трябва да избирате между лукса и спартанското, изберете спартанското. Подсъзнанието ще ви благодари!

От „Златната книга на таланта“ на Даниел Койл

Бележки:

И все пак балансът е важен – фабриката за таланти „Talent Factory Camp“ 2018, която се провежда в Пирин е балансиран вариант, в който няма нищо излишно като удобства, но и всичко необходимо, за да се потопиш пълноценно в средата!

bozhidarbogdanov

Pin It on Pinterest

Share This