fbpx

„Налей ми още и кажи как те казват; искам да ти приготвя подарък.

Налях му втора чаша, той поиска трета, налях му и трета. Подавайки му я, казах на циклопа:

— Искаш да знаеш името ми? Наричат ме Никой.

— Е, слушай сега, Никой, тебе ще те изям последен — това ще ти бъде подаръкът от мене — така ми отговори със смях циклопът.”

Откъс от диалога между Одисей и Полифем, “Старогръцки митове и легенди”, Николай Кун

Мисълта се превръща в действие, а действието в навик. Мисловният ни модел изгражда модела ни на поведение. В такъв случай можем да заключим, че определените модели на мислене и присъщото им поведение образуват “архетипни” модели. „Архетипите“ и „стереотипите“ се използват взаимозаменяемо от психолога К. Г. Юнг, като той е и първият въвеждащ ги в психологията. “Архетип” буквално означава “изначален тип”, от гръцкото  “αρχή (архе) – начало” и “τυπός (тюпос) – тип”. В предната статия говорехме за психологическите типове представени от Юнг, ако не сте я прочели все още, можете да направите това от тук.

В тази ще се занимаем с 16-те личностни типа според типологията Майерс-Бригс ( Mayers-Briggs type indicator – MBTI). Катрин Кук Бригс и дъщеря ѝ Изабел Бригс Майерс, вдъхновени от идеите на Юнг, ги доразвиват, като техните личностни типове се изграждат от абревиатура, състояща се от четири букви, по четири скали и те са:

Интровертност – насоченост към себе си (I)

или 

Екстравертност – насоченост към външния свят (E)

Интуитивност – способността да проследяваш модели, да виждаш голямата картина и да мислиш за възможното бъдеще (N, тук е използвана втората буква от думата, защото първата е вече заета от “интроверсия”)  

или

Сетивност – способността да виждаш материално измеримия свят, такъв какъвто е (S)

Мислене –  обективен логически анализ(T)

или 

Чувстване – приоритет на вътрешните ценности, субективни нагласи и убеждения (F)

Съждение – планиране (J)

или

Възприемане – пряко реагиране (P)

Екстравертните интуитивни (Ne)

 • ENTP (NeTi) 

Това са независими и в честия случай харизматични мислители, които винаги търсят нови възможности и подхождат към света и проблемите по новаторски начин. Мразят авторитетите и не харесват външни от тях фактори да се намесват в избора или личния им живот. Ако хаосът можеше да има лице, то това би било тяхното.

Примери от живия живот (и не само):

Марк Твен, Радой Ралин, „Жокера“

 • ENFP (NeFi)

Експериментатори по природа, мразят скуката и рутината. Тяхната цел се корени в това да опитват нови неща, по възможност всеки ден. Повече са проектите, които започват, отколкото тези, които завършват. Открият ли кауза, която заслужава вниманието им, резултатите са налице.

Примери: Салвадор Дали,  Куентин Тарантино, Уил Смит

Интровертните интуитивни (Ni)

 • INTJ (NiTe)

Това са хората–план, ако съществуваше такава категория. Пък и да не съществува, нека ги наречем така. Те повече от всеки друг тип обичат да планират и по възможност – всичко. Животът им представлява игра на шах със самите себе си, а тяхна дъска са всички препятствия и обстоятелства. Единственото нещо, които ги плаши е хаосът.

Примери: Великият Гетсби, Кристофър Нолан, Владимир Путин

 • INFJ (NiFe)

Най-миролюбивите и планиращите от всички “чувстващи” типове. Те, както INTJ, мразят хаоса и имат план за всичко, но той е доста по-хуманитарно насочен. Имат особен вид разбиране за света, който е крайно идеалистичен и в някои случаи наивен.

Примери: Нелсън Мандела, Майка Тереза, Гьоте

Екстравертните сетивни (Se)

 • ESTP (SeTi)

Ако предприемачеството беше тип, със сигурност би бил този. Представителите на този тип са директни, прями и експериментатори по природа. Бързо им омръзват нещата, които правят, и постоянно търсят новости и разнообразие. Проблемът им е, че понякога са твърде хладни и откровено груби.

Примери: Джак Никълсън, Ърнест Хемингуей, Еди Мърфи

 • ESFP (SeFi)

Хората с най-добър стил (поне така се предполага и от мен включително). Забавни, ентусиазирани и комуникативни, често са център на вниманието и са заобиколени от широк кръг приятели. Проблемът им е, че са твърде повърхностни в честия случай.

Примери: Елтън Джон, Мерилин Монро, Майли Сайръс

Интровертните сетивни (Si)

 • ISTJ (SiTe)

Ако счетоводството, монотонната и административна работа имаха лице, щеше да бъде ISTJ–ско (да предположим, че съществува такава дума, а ако ли не – отсега вече има. Честито!). Формални и изпълнителни, хора, на които може да се разчита, и които винаги се стремят да изпълнят зададените им задачи. Също така са надеждни приятели и партньори. Единствената им слаба страна е, че са малко скучни и рутината е целиявт им живот.

Примери: Ангела Меркел, Антъни Хопкинс, Джордж Вашингтон

 • ISFJ (SiFe)

Мили и хрисими изпълнители, които не само вършат това, което трябва, но и карат всеки да се чувства като у дома си. Държат на реда и формалността, типични представители на патриархалното семейство. Единственото, от което се плашат е да опитват нови неща.

Примери: Вито Корлеоне, Селена Гомез, Кралица Елизабет II

Екстравертните мислещи (Te)

 • ENTJ (TeNi) 

Главнокомандващите сред типовете, добре планиращи, но и същевременно – тактични. Силно ориентирани към резултатите и понякога хладни и отделени. Стереотипът за шеф е ENTJ, образът на „чорбаджията” през Възраждането също.

Примери: Стив Джобс, Гордън Рамзи

 • ESTJ (TeSi) 

Педантични и планиращи, хора на действието. Това е добрият съсед, който винаги е на разположение, има стабилно и консервативно семейство и не харесва нещата да се правят по друг начин, освен по неговия.

Примери: Джон Рокфелер, Франк Синатра, 

Интровертните мислещи (Ti)

 • INTP (TiNe)

За този тип светът е пъзел, който трябва да бъде нареден и разбран.  Те са в най-честия случай „философите”. Дълбокомислени и експериментиращи, те рядко планират. Друг техен минус е, че са твърде отчуждени и студени, трудно изразяват емоциите си.

Примери: Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Рене Декарт

 • ISTP (TiSe)

Те са най-твърдоглавите в честия случай от всичките типове. Като оставим настрана тези негативни качества, са страхотни практици и всестранно развити личности в контекста на повечето видове ръчен труд.

Примери: Беър Грилс, Майкъл Джордан, Индиана Джоунс

Екстравертните чувстващи (Fe)

 • ENFJ (FeNi)

Ако менторството беше тип, щеше да бъде този. Ориентирани към средата си и добруването на своята компания, семейство, приятели, държава, свят, галактика и на последно място, но не по важност – вселена. Минус им е, че не се вълнуват въобще от резултатите, а единствено – от чувствата на хората и заради това често биват манипулирани.

Примери: Дейл Карнеги, Морфей, Опра Уинфри

 • ESFJ (FeSi)

Това е най-социално ориентираният тип. Харесват да подреждат, да имат гости и да общуват. Стереотипът за жена-домакиня е този. Слаба черта им е разглеждането на проблеми в дълбочина и критическото мислене като цяло.

Примери: Тейлър Суифт, Бил Клинтън

Интровертните чувстващи (Fi)

 • INFP (FiNe)

Това е типът на средностатистическия поет. Този тип е ориентиран към това да прави нещата, които му харесват и му носят радост, както и към обгрижването на неговите близки и роднини. Крайно непрактични и непригодни са за суровия свят, в който живеем.

Примери: Уилиам Шекспир, Димитър Бояджиев, Дж. Р. Р. Толкин

 • ISFP (FiSe)

Ако се чудите какъв би бил този тип – в най-честия случай театрал или човек на изкуството. Неговата основна подсъзнателна цел е да търси красивото и осезаемото. За разлика от интуитивния си събрат, той е ориентиран към материалния свят. Недостатък му е това, че е крайно непрактичен, но за сметка на това, креативен и новаторски настроен.

Примери: Лана Дел Рей, Фрида Кало, Майкъл Джексън

Това е. 

Никола Субев

Andrey Iliev

Pin It on Pinterest

Share This