fbpx

Съвет Nº 4 за това как да развиете таланта в себе си…

Голям процент от професионалист си водят дневник под някаква форма. Тенис шампионката Серена Уилямс и някогашният носител на титлата „Най-полезен играч“ в Световните серии Кърт Шилинг използват преносими компютри; рапърът Еминем и хореографката Туайла Тарп имат кутии от обувки, които пълнят с идеи, записани върху листчета хартия. Формата е без значение. Важното е да записвате неща, върху които после да разсъждавате.

Резултатите от днес. Идеи за утре. Цели за следващата седмица.

Бележникът изпълнява ролята на карта – създава яснота.

От „Златната книга на таланта“ на Даниел Койл

Допълнителни бележки:

За съжаление паметта не е толкова услужлива, че да помним всичко – затова, ако имаш винаги бележник със себе си, който е удобен и преносим (и разбира се – хубав и лесен за употреба) – това е толкова голямо предимство. Възниква въпросът – не мога ли просто да си записвам идеите на телефон/таблет или друго дигитално устройство.

Изследвания показват, че връзката между нещо написано на ръка и паметта е много по-силна, ако не е на клавиетура – това има своята логика, тъй като всяка една буква се изписва поотделно.  Pam Mueller от Princeton University и Daniel Oppenheimer от UCLA стигат по-далеч в хипотезите си – те смятат дори че записките на компютър влияят негативно на учебния процес. Ефектът на по-бързо и лесно организираните бележки се губи до 24 часа. Предимството от писането на ръка – изследванията показват, че предимствата за учебния процес на тези, които пишат на ръка са несравнимо повече, отколкото онези, които избират да пишат на компютър – и това е свързано с много по-силно ангажиране на моторните пътища на мозъка.

Съветите на Джим Рон затова как да си водим дневник са безценни.

Една статия, която ще ви помогне да започнете още днес!

Талантите се развиват в силни страни с повторения и упорство.

bozhidarbogdanov

Pin It on Pinterest

Share This