fbpx

Съвет Nº 1

Ако утре ви се наложи да посетите десетина инкубатора за таланти, ще се изненадате от времето, което техните ученици прекарват в наблюдение на на добрите в съответната сфера. И като казвам „наблюдават“ нямам предвид пасивно гледане. Говоря за взиране – онези пронизващи, немигащи, втренчени погледи, характерните за гладните котки и новородените бебета.

Всички ние гледаме света през нещо като предно стъкло на автомобил и виждаме само определени хора пред себе си. Един от начините да отключите мотивацията си и да запълните своето“предно стъкло“ с ярки образи на своето бъдещо аз и да ги наблюдавате всеки ден. Проучванията показват, че дори и кратка връзка с модел за подражание може значително да увеличи съзнателната мотивация. Така например, ако разберете, че сте роден на същата дата като известен математик, това може да ви подтикне в решаването на трудни математически задачи.

Много инкубатори за таланти действат именно на принципа на „предното стъкло“. През 1997 г. в турнира на „Женската професионална голф асоциация“ няма нито една представителка на Южна Корея. Днес има повече от четиредесет и те печелят една трета от всички състезания. Как се с случило? Една южнокорейка успява (Се Ри Пак печели два големи голф турнира през 98 г.) и чрез нея стотици южнокорейски момичета се запалват по нова представа за своето бъдеще. Както обобщова южнокорейската състезателка по голф Кристина Ким:

„Ако тя може да го направи, защо да не мога и АЗ?“

Предното стъкло важи със същия успех и при възрастните. Неотдавна група от Специалните части на зелените барети започнала програма за лидерски умения, по време на която войниците прекарали няколко седмици в централата на „Дженеръл Електрик“. Отивали там всяка сутрин и придружавали изпълнителните директори на компанията през целия работен ден. Нямали никакви отговорности, само задачата на наблюдават. След като войниците се върнали в поделението си, командирите забелязали значителен напредък в продуктивността и в комуникационните и лидерските им умения.

Това определено беше успешно начинание!казва подполковник Дийн Франкс – Планираме да го правим често занапред!“

Мислете зам „предното стъкло“ и обекта на наблюдение като за източник на енергия на мозъка.

Друг интересен пример е използването на снимки (стените на много инкубатори за таланти са облепени със снимки и плакати на ролеви модели) или дори по-добре – видеоматериали.

ИДЕЯ

Набележете си няколко клипа в youtube и ги гледайте преди тренировка/работа или вечер, преди да си легнете.

От „Златната книга на таланта“ на Даниел Койл

Ако търсиш твоите таланти и силни страни  – може би  фабриката за таланти „Talent Factory“ е твoето място?!

bozhidarbogdanov

Pin It on Pinterest

Share This