fbpx

Съвет № 10 за това как да развиете таланта в себе си

Както вероятно се досещате, повечето таланти не са само технически или само поведенчески умения, а по- скоро комбинация от двете. Помислете за прецизно поставените пръсти на цигуларкат, за да изсвири поредица от ноти (техническо умения) и способността и да пресъздаде емоцията на дадена композиция (поведенческо умение). Или за способността на куотърбека да подаде топката с точна траектория (техническо умение) и необходимостта бързо да разчете отбраната на противника (поведенческо умение).

Смисълът на този съвет е простичък: Дайте приоритет на техническите умения, защото в дългосрочен план те са по- важни за таланта ви. В московския тенис клуб „Спартак“ има правило, че младите играчи трябва да чакат с години, преди да се състезават в турнири. „Техниката е всичко – казва треньорката Лариса Преображенская. – Голяма грешка е да започнете да се състезавате без техника“.

Може би ще ви изненада фактът, че мнозина от най- добрите отдават голямо значение на това да упражняват същите умения, които са тренирали и като начинаещи. Виолончелистът Йо- Йо Ма посвещава първите минути от всяка своя репетиция на изсвирването на единични ноти. През първата част на всяка тренировка куотърбека от Националната футболна лига Пейтън Манинг упражнява основните разигравания – онези, на които се учат дванайсетгодишните. Те не си казват: „Хей, аз съм един от най-талантливите хора на света, не трябва ли да правя нещо по-интересно?“. Устояват на изкушението на сложността и работят за усъвършенстване и поддържане на техническите си умения, които формират – буквално – основата на всичко останало.

Един от начините да поддържате тази идея в ума си е да си представите своя талант като голям дъб – масивен, дебел дънер от техничски умения с внушителна корона от гъвкави поведенчески умения нагоре. Първо изградете ствола. После работете по клоните.

из: „Златна книга на таланта“

bozhidarbogdanov

Pin It on Pinterest

Share This