fbpx

Съвет № 8 за това как да развиете таланта в себе си

За да изградите технически умения, работете прецизно като дърводелец

За да развиете надеждни технически умения, трябва да свържете правилните неврони в мозъка си. За целта трябва да сте внимателни, бавни и да следите за грешки. Да работите като прецизен дърводелец.

Добър пример за „техническо дърводелство“ дава методът за музикално обучение на д-р Сузуки. Учениците започват с няколко урока, по време на които се учат просто как а държат лъка на цигулката с правилната извивка и натиск на пръстите, в правилното положение и с правилната стойка. Използвайки рима и многократно повторение, без цигулка, те се научават да движат лъка „нагоре като ракета, надолу като водопад, напред и назад като пуф-паф влак“. Всяко базисно действие, независимо от привидната си скромност, се въвежда като прецизно умение от огромно значение. Преподава се чрез поредица от ярки образи и се упражнява, докато не се усвои до съвършенство. Всяка част се изгражда внимателно, парченце по парченце.

Друг пример се крие в опърпаното листче от портфейла на куотърбека  Том Брейди, трикратен носител на Суперкупата с „Ню Ингланд пейтриътс“. На тази хартийка на ръка са записани ключови техники за хвърляне. Всички са съвсем простички и са свързани с инструкциите на Том Мартинес, личния треньор на Брейди още от времето когато е бил четринадесетгодишен. Всъщност чак до смъртта на Мартинес през 2012г. Брейди го посещава веднъж или два пъти годишно за „настройка“ или по- точно казано, за да преасфалтира невронните си магистрали и да е сигурен, че работят безпроблемно.

Прецизността е много важна в началото, защото първите повторения поставят основите на бъдещия път. Невролозите наричат това „феномен на шейната по заснежен хълм“. Първите повторения са като първите следи по пресен сняг, при следващите спускания, шейната като цяло следва тези извивки. „Нашите мозъци са добри в създаването на връзки – каза д-р Джордж Бартзокис, невролог в Калифорнийския университет в лос Анджелис,  – но не са толкова добри в разрушаването им.“

Когато учите техническо умение, бъдете точни и премерени. Напредвайте бавно. Правете едно по едно простите движения, повтаряйте ги и ги усъвършенствайте, преди да продължите напред. Обърнете внимание на грешките си и ги поправете, особено в началото. Изучаването на основите само изглежда скучно – всъщност това е ключовият момент. Ако изградите правилния път сега, ще си спестите много време и проблеми по-нататък.

Помнете, че промяната зависи от вас!

bozhidarbogdanov

Pin It on Pinterest

Share This