fbpx

Георги Китов често е наричан от медиите “Българският Индиана Джоунс” заради всичките си открития. Но той е бил твърде скромен, за да се възприема по такъв начин. Роден е в Дупница на първи март 1943 г., но завършва средното си образование в София през 1961 г. в “Първа мъжка гимназия”. Завършва история в Софийския университет и след това специализира история на изкуството в Ленинград (Петербург). Докато Александър Фол е смятан за теоритик на тракологията у нас, то практикът е именно Георги Китов.

Комплекс “Русалка” и първи открития

Комплексът е изключително интересен сам по себе си, защото е проект на Балкантурист. Идеята е да приютява французи на българското черноморие, като е планиран и строен по образ и подобие на най–добрите френски курорти като Сен Тропе. В началото на строежа работници се натъкват на различни артефакти, разкопаването на терена е спряно, докато Китов не поема обекта. Това се случва през втората половина на 60-те години, когато той  е уредник на Градския исторически музей в Каварна. С намерените артефакти се създава археологическият музей на нос “Калиакра”.

Долината на Тракийските царе I

Първата разкрита тракийска гробница при разкопки е “Жаба” могила през 1976 г., като тя се намира до Стрелча, която не е точно в самата долина. Тогава и самият термин “Долина на тракийските царе” не съществува. С напредването на работата на експедицията ЕПОС/ЕТАП, а впоследствие ТЕМП (Траколожка експедиция за могилни проучвания), откриването на редица могили в района на Казанлъшко и Ловешко, както и доста предмети от злато, сребро, бронз, камък и глина помагат името да се утвърди. 

Севтополис II

Короната на всички артефакти е главата на Севт III, която е намерена в близост до потопения вече Севтополис. Златните монети с негово име, както и отделни предмети на които пише “на Севт” са безспорни доказателства, че тази глава от бронзова статуя, която е погребана отделена от тялото е именно негова. Самият град е открит през 1948 г. по време на строежа на сегашния  язовир “Копринка”. Разкопаването на града отнема седем години, но планът на язовира не е променен, за да се запази археологическият  обект на суша. Има идеи за консервация на града, като за момента може единствено с малка подводница да се стигне дотам. А ако се инвестират повече пари, може да се създаде саркофаг, който да дава достъп на туристите да слизат и да го разглеждат под водата.

Обвинения 

Китов в последните си години прави едни от най-важните си открития като бронзовата глава от статуя на Севт III и златната маска на неизвестен тракийски владетел, тежаща 673 грама. Но за сметка на това е имал проблеми с министерството на кулутурата и е обвиняван от свои колеги. Първото обвинение е заради разкопаването на Александровската гробница без разрешително. В действителност иманяри са били започнали да копаят Александровската могила малко преди коледните празници.

Истина

Той заминава на 25.12 2000 г. и се свързва с полицията. Районът е отцепен и пуска молба до Министерство на културата за извънредно разрешително и такова е получено. Другото обвинение е разкопаването на няколко могили едновременно и неправомерно използване на тежкотоварна техника. Хората, които го обвиняват в това, разкопават по същия начин. Подходът е разработен през 60-те години на 20  в. и е привнесен, като основната идея е да се спести време и труд, като по-горните пластове бъдат механично отстранени. Искът е да бъде лишен от правото да участва и да води археологически проучвания доживот, но той го обжалва и срокът е съкратен до една година.

Последни години и смърт 

Продължава да работи и да открива куп интересни артефакти, гробници и храмове от 2002г. нататък на практика всяко лято до смъртта си през 2008 година. Това се дължи може би на факта, че доста дълбоко е разбирал начина на мислене на античните траки – къде се позиционират входовете на могилите, къде има по-голяма вероятност да бъде разположена някоя и т.н. По време на разкопките е правил възлияния (символично отсипване на вино, с което се почитат боговете и мъртвите), обичай, познат и на християнството днес. Разбира се, прави го без да бъде еретик по никакъв начин. Почива по време на разкопки около Старосел от сърдечен удар на 14.09 2008 г.

Румънска тракология

Все пак траките не са обитавали само територията на днешна България и клонове име и в други балкански държави като Румъния. Няма да коментираме спецификите, а по- скоро тяхното отношение към темата. Колата им се казва “Дачия”, заради Даките, които са населявали части от територията на днешната им държава. Техният институт по Тракология е създаден с помощта на български представители като Александър Фол. Първата конференция по Тракология е проведена през 1972 г. в София , следват още 12 в различни градове на балканите. Най-често у нас и Румъния.

Българска тракология

Румънците силно са внедрили траките като свои предшественици, макар че единствената тракийска държава, задържала се за сравнително дълго време е била на наша територия – Одриската. Това е нашето нечестно предимство, което можем да използваме, за да печелим. Но институтът за Тракология към БАН е закрит и е вече филиал на Балканска история към същата институция. И докато нашите съседи продават коли, ние не обръщаме никакво внимание на съкровището, което имаме. 

Идеята (която сигурно ще си остане само идея)

Китов със своите експедиции, които е провел, е открил над 7000 инвентарни обекта – предмети или пък парчета от такива. Това е достатъчно за отделен музей на траките тук, у нас. Но защо отделен музей, когато има десетки могили, които са разположени в радиус от около 60 километра, както и крепост под водата? Потенциалът на “Долината на Тракийските царе/ розите” е огромен. Ако идеята да се изгради съоражение, с което може да се достигне до Севтополис, бъде реализирана, това ще бъде короната на този регион, който има своите рози, десетки могили, спа комплекс, потенциал за зимни спортове и паметниците на Шипка и Бузлуджа.

Резултат 

Това би могло да ни извади от тинята както икономически, така и културно. В Рим показват своя Колизеум и останалите сгради от древната империя, в Атина – Акропола, ние можем да показваме потъналия Севтополис, който да бъде короната на България. Защото това е и без друго географският център на държавата ни и,  ако чужденец е стигнал дотам, ще трябва да е минал през някой от основните и/или по-малки градове, както ще го направи и навръщане. Цяла България може да спечели, ако бъдат взети нужните мерки на държавно и публично равнище.

Тази статия е плод не само на историческо проучване, а също така и на разговори с Радослав Илиев, който е работил редом с Георги Китов по последните му обекти. Благодарим му за отделеното време!
Никола Субев

Pin It on Pinterest

Share This