fbpx

Всяко прекрасно (а и не само) нещо си има своя край. Започнахме своята поредица статии в началото на годината, като искахме да публикуваме по две статии на месец. Това понякога се случваше, а друг път – не. Важното е обаче, че стигнахме до финалната права, където наедно са събрани едни от най–вдъхновяващите българи – поне лично за нас, а надяваме се и за вас. 

1 и 2 

Първите две личности са доста енигматични. За Пенчо Славейков се говори доста, но има същностни неща, които остават пренебрегнати като номинацията му за нобелова награда от самия комитет (вместо от държавата, чийто жител е) и отношението на съвременниците му към него. Игнат Кънев (Канев) е бил един от най-богатите българи, живеещи в Канада. Дарявал е и е помагал много както на българите в Канада, така и у нас. Основно подпомага, разбира се, Русе и региона му, защото е родом от там.

Първите български акушерки

След това представихме първата практикуваща (Христина Ценкова) и първата дипломирала се (Райна Княгиня) акушерки. За първата жена почти нищо не се знае в личен план, освен участието ѝ в няколко войни и спасителската ѝ дейност около акушерството. За втората – Райна Княгиня, се знае и се говори, но основно относно ушиването на “Самарското знаме” и учителската ѝ дейност. Акушерството остава настрани и заради това решихме да разкажем именно за тази ѝ страна.

Звездите 

В центъра на листата сме сложили хората, чиито имена сме чували поне веднъж в живота си, но не сме знаели точно кой седи зад тях. Първо представихме изпълненият с трудности и успехи живот на актьора Кръстьо Сарафов, чието име носи НАТФИЗ. А след това един от най–известните български композитори по света – Панчо Владигеров, който е и патрон на Националната музикална академия.

Новаторите 

Представихме и един от най-успешните политици и предприемачи на България от първата половина на миналия век – Атанас Буров, неговото отношение към народа, политиката и бизнеса. Също Асен Йорданов, който е бащата на авиацията у нас, но неговите открития се използват и във всякакъв друг вид техника.

Откривателите 

Финалната двойка са двама откриватели, носещи името Георги. Това е Георги Китов, практикът на българската тракология и човекът, допринесъл най-много за развитието на “Долината на тракийските царе” и нейното популяризиране. Последният е Георги Лозанов, който създава сугестологията и сугестопедията, които са международно признати от ЮНЕСКО методики за ефективно преподаване.

Да ви представим 10 български личности не е най-иновативната идея. Често сте попадали на такъв тип статии, но въпреки това  решихме да направим наша поредица, по наш си начин, която да събере на едно място нашите вдъхновители и да има за всекиго по някоя нова идея, визия или добра практика. Дали ще продължаваме да правим нещо в този дух – времето ще покаже.

Със сигурност обаче ни очакват много нови проекти.

Никола Субев

Pin It on Pinterest

Share This