fbpx

“Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато вси сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани.“

Гоце Делчев

Започваме с отцепление, но всъщност в статията става въпрос за съединение…

Софийски Университет св. Климент Охридски съвместно с Leader Academy стартираха магистърска програма по Бизнес Администрация – управление и предприемачество. За повечето хора откриването на поредната магистърска програма може би не е нещо важно или грандиозно. Все пак, има редица такива навсякъде по света и в по-големите градове у нас. Ако пък е на по-забутано място, в честия случай, се използва като хранилка за “заинтересованите лица”.

Тук, обаче е нещо по-специално. Регионът на Югозападна България има добри университети, които произвеждат кадри, но те са по-скоро в Северната част на Югозапада. Тази програма на Софийския университет съвместно с Leader Academy е насочена специално към община Гоце Делчев и близките околни такива. Основната идея е да даде качествено образование за вече установените експерти или предприемачи от малкия и среден бизнес, които работят в различни сфери, имат бакалавърска степен и желание да се развиват.

Другите, за които това е от изключително значение, са професиите от публичния сектор в региона, както и всеки обикновен човек, който иска да стартира свой собствен, но няма теоретична или практическа подготовка. Разбира се ние да пишем за проект, в който участваме няма как да мине без доза субективизъм. Именно, заради това, решихме да попитаме различни хора, които присъстваха на откриващата церемония, в която се представиха магистърските програми на Стопански факултет на СУ и по-конкретно – магистърската програма по Бизнес Администрация – управление и предприемачество.

Въпрос към Александър Табаков, собственик на магазин за електроуреди в гр. Гоце Делчев:

Какви позитиви виждаш от предстоящата магистърска програма?
  • Аз съм човек-практик, нямам икономическо или бизнес образование, завършил съм висше образование в сферата на информационните технологии и изпитвам определени трудности с управлението, понякога. Такъв тип програма би ми помогнала да се справя с тях и да продължа да развивам бизнеса си, който е в сферата на търговията с бяла техника.
  •  А относно откриването и дискусионния панел мисля, че по-често трябва да се правят такива събития, за да се стигне до промяна. Жизненоважно е да има комуникация между представителите на бизнеса в общината.

Въпрос към основателя и управител на Vaska’s shoes – Василена Терзиева:

Като човек, който заминава да учи в чужбина и след това се връща в родния си град и започва бизнес, какво мислиш за предстоящата програма?

  • Радвам се за възможността, която магистърската програма предоставя пред младите хора в Гоце Делчев, защото е по-лесно и удобно за хората, които искат да се занимават с предприемачество или имат вече регистрирани и активни малки и микро фирми, но нямат достатъчно оперативен опит и допускат грешки. В крайна сметка, ролята на образованието не е просто да вземеш диплома, а да използваш наученото. А относно връщането ми от чужбина – не не върнах за да правя бизнес, върнах се, за да направя семейство.

Въпрос към Владимир Москов – настоящ кмет на Гоце Делчев:

Смятате ли, че Гоце Делчев и цялостно регионът имат нужда от такъв тип програма?

  • До този момент не е реализирано такова нещо тук, в града. Щастливи сме и сме вдъхновени, че се случва. Управленските органи на общините ще подкрепят инициатива, като отпуснат определен брой стипендии за жителите си, които могат свободно да кандидатстват. След това спрямо пазара ще се ориентираме има ли или няма нужда от подобни програми.

Въпрос към Георги Темелков – съосновател на Leader Academy: 

 Преди тази магистърска програма, не е ли имало и други хора, които да опитат да направят нещо подобно в Града?

  • По мой спомен не съм чувал за такава инициатива, поне откакто се роди нашата идея за бизнес центъра. Може да е имало хора с подобни идеи, но да не са посмели да ги споделят. Ключовото при нас е, че брат ми живее във Великобритания, а там някои неща отдавна са се случили – “краденето” на добър опит от чужбина е крайъгълният камък за реализирането на бизнес центъра и ефективната му експлоатация, както в случая.

Една магистърска програма пролет не прави, но пътуване от хиледи мили започва с една единствена стъпка.

Никола Субев

Pin It on Pinterest

Share This