fbpx

Нека да опитаме нещо! Нарича се визуализация. Затвори очи. Представи си, че срещаш своето бъдещо аз. Изминали са цели десет години. Твоето аз прилича на теб, но също така е толкова различно! Огледай – къде се намирате? Познато ли ти е това място, или тепърва предстои да го посетиш? Как изглежда твоето аз, с какво е облечено? Ще си проговорите ли, или няма да имате нужда – ще е достатъчен само визуалният контакт? Времето изтича, трябва да се сбогувате. Повторната ви среща е гарантирана!

След краткото пътешествие напред в бъдещето, всички участници отваряме очи. Отново сме в голямата стая, подредени в кръг. Не е ли невероятно какво може да постигне мисълта? Днес ще се съсредоточим върху нейните способности. Благодарение на това пътуване в бъдещето, ще си набележим опорни точки, по които да вървим напред. Преди това упражнение не се бях замисляла, че не е важна само крайната цел, пътят също е от значение.

Защо е толкова полезно да се прави визуализация? Освен, че събужда мисълта и тренира въображението, тя подклажда и мотивацията. Ако имаме достатъчно ясна визуализация, препятствията по пътя ще ни изглеждат нищожни. Още повече: те дори ще „работят“ за нас, носейки чувство на удовлетвореност всеки път, когато се справим с тях. Ще бъдем истински герои, досущ като тези, за които сме чували в приказките.

Интересен факт е, че нашият мозък не прави разлика между представата за нещо и проявлението му във физическия свят. Учените твърдят, че се активират едни и същи неврони в нашите мозъци, когато си припомняме нещо, както и когато си го представяме. Какво означава това? Мозъкът ни може да възприема визуализацията като нещо, което е действително. По този начин се приближаваме към това да превърнем въображаемото в реалност, най-малкото защото вече сме видели, че е възможно да се осъществи.

Фокусът също може да се подобри чрез визуализация. В днешно време, да задържим за дълго вниманието си върху нещо, е нелека задача. Телефонът иззвънява и хоп – тотално сме загубили онази невероятна идея, която смятахме да споделим с колегите си. Неуспехът да се фокусираме носи усещане за неудовлетвореност. Визуализацията помага да се работи върху постигане на резултатите. Колкото по-фокусирани сме, толкова по-трудно е да се разпилеем в излишни неща.

Днес Андрей (ментор във формата), освен методът на визуализация, ни показва и как да организираме животът си smarter. SMARTER всъщност е абревиатура, която в себе си съдържа способи за по-ясна насоченост на целите. Всеки от тях поставя основа – било то времева, целева и т.н. – която се опитваме да фиксираме като отправна точка за по-нататък.

Визуализацията е картината на бъдещето, която създава страст в теб днес. Ако досега говорихме за това колко важна е представата, сега тя трябва да бъде подплатена със смисъл. Именно смисълът е горивото, с което нашият автомобил на мечтите ще потегли, за да стигне там, където желаем. Как да го открием? Отговорът е прост: смисълът е вътре в нас. Начинът, да достигнем до него, е да отсеем кои са нещата, които наистина ни запалват да вървим напред.

Стоян е менторът, който ни подтиква да открием своя passion. Оставям тази дума на английски нарочно, защото искам всеки да ѝ придаде значението, което сам открива в нея. Това е само малка част от задачата, която след секунди ще се усложни. Вече придали своето значение на думата passion, всеки от нас трябва да състави списък с десет неща, които му носят положителна емоция. За мен е истинско предизвикателство да успея да структурирам своя списък. Как се избира между две неща, когато и двете са важни за мен? В такъв момент на помощ идват допълнителни въпроси. Трябва да си представя, че живея своята passion на сто процента (връхчетата на устата ми се повдигат в усмивка)… но (ах, това коварно „но”) това означава, че никога не успявам да се докосна до другата ми passion. А сега? Изведнъж списъкът започва да се подрежда от само себе си. След като имам по една passion на челните позиции, е много по-лесно да разпределя останалите.

Този ден дава невероятно много храна за размисъл. В един момент нещата започват да си идват на мястото. Уъркшопите днес отговориха на толкова мои незададени въпроси! Обещавам си по-често да упражнявам метода на визуализация. Ако знам къде искам да отида, е много по-лесно да намеря пътя.

Уолт Дисни казва: „Ако можеш да го мечтаеш, можеш и да го направиш.“ Аз бих допълнила: визуализирай, познавай себе си, развивай талантите си. Ако все още не си сигурен как да го направиш, кандидатствай за Talent Factory Camp и направи осъзната крачка към мечтите си.

Ралица Арнаудова

Pin It on Pinterest

Share This