fbpx

Warning: Undefined array key "_wpupa_attachment_id" in /home/customer/www/leaderacademy.bg/public_html/wp-content/plugins/wp-user-profile-avatar/templates/wp-author-box-social-info.php on line 90

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/leaderacademy.bg/public_html/wp-content/plugins/wp-user-profile-avatar/templates/wp-author-box-social-info.php on line 90

Нека да опитаме нещо! Нарича се визуализация. Затвори очи. Представи си, че срещаш своето бъдещо аз. Изминали са цели десет години. Твоето аз прилича на теб, но също така е толкова различно! Огледай – къде се намирате? Познато ли ти е това място, или тепърва предстои да го посетиш? Как изглежда твоето аз, с какво е облечено? Ще си проговорите ли, или няма да имате нужда – ще е достатъчен само визуалният контакт? Времето изтича, трябва да се сбогувате. Повторната ви среща е гарантирана!

След краткото пътешествие напред в бъдещето, всички участници отваряме очи. Отново сме в голямата стая, подредени в кръг. Не е ли невероятно какво може да постигне мисълта? Днес ще се съсредоточим върху нейните способности. Благодарение на това пътуване в бъдещето, ще си набележим опорни точки, по които да вървим напред. Преди това упражнение не се бях замисляла, че не е важна само крайната цел, пътят също е от значение.

Защо е толкова полезно да се прави визуализация? Освен, че събужда мисълта и тренира въображението, тя подклажда и мотивацията. Ако имаме достатъчно ясна визуализация, препятствията по пътя ще ни изглеждат нищожни. Още повече: те дори ще „работят“ за нас, носейки чувство на удовлетвореност всеки път, когато се справим с тях. Ще бъдем истински герои, досущ като тези, за които сме чували в приказките.

Интересен факт е, че нашият мозък не прави разлика между представата за нещо и проявлението му във физическия свят. Учените твърдят, че се активират едни и същи неврони в нашите мозъци, когато си припомняме нещо, както и когато си го представяме. Какво означава това? Мозъкът ни може да възприема визуализацията като нещо, което е действително. По този начин се приближаваме към това да превърнем въображаемото в реалност, най-малкото защото вече сме видели, че е възможно да се осъществи.

Фокусът също може да се подобри чрез визуализация. В днешно време, да задържим за дълго вниманието си върху нещо, е нелека задача. Телефонът иззвънява и хоп – тотално сме загубили онази невероятна идея, която смятахме да споделим с колегите си. Неуспехът да се фокусираме носи усещане за неудовлетвореност. Визуализацията помага да се работи върху постигане на резултатите. Колкото по-фокусирани сме, толкова по-трудно е да се разпилеем в излишни неща.

Днес Андрей (ментор във формата), освен методът на визуализация, ни показва и как да организираме животът си smarter. SMARTER всъщност е абревиатура, която в себе си съдържа способи за по-ясна насоченост на целите. Всеки от тях поставя основа – било то времева, целева и т.н. – която се опитваме да фиксираме като отправна точка за по-нататък.

Визуализацията е картината на бъдещето, която създава страст в теб днес. Ако досега говорихме за това колко важна е представата, сега тя трябва да бъде подплатена със смисъл. Именно смисълът е горивото, с което нашият автомобил на мечтите ще потегли, за да стигне там, където желаем. Как да го открием? Отговорът е прост: смисълът е вътре в нас. Начинът, да достигнем до него, е да отсеем кои са нещата, които наистина ни запалват да вървим напред.

Стоян е менторът, който ни подтиква да открием своя passion. Оставям тази дума на английски нарочно, защото искам всеки да ѝ придаде значението, което сам открива в нея. Това е само малка част от задачата, която след секунди ще се усложни. Вече придали своето значение на думата passion, всеки от нас трябва да състави списък с десет неща, които му носят положителна емоция. За мен е истинско предизвикателство да успея да структурирам своя списък. Как се избира между две неща, когато и двете са важни за мен? В такъв момент на помощ идват допълнителни въпроси. Трябва да си представя, че живея своята passion на сто процента (връхчетата на устата ми се повдигат в усмивка)… но (ах, това коварно „но”) това означава, че никога не успявам да се докосна до другата ми passion. А сега? Изведнъж списъкът започва да се подрежда от само себе си. След като имам по една passion на челните позиции, е много по-лесно да разпределя останалите.

Този ден дава невероятно много храна за размисъл. В един момент нещата започват да си идват на мястото. Уъркшопите днес отговориха на толкова мои незададени въпроси! Обещавам си по-често да упражнявам метода на визуализация. Ако знам къде искам да отида, е много по-лесно да намеря пътя.

Уолт Дисни казва: „Ако можеш да го мечтаеш, можеш и да го направиш.“ Аз бих допълнила: визуализирай, познавай себе си, развивай талантите си. Ако все още не си сигурен как да го направиш, кандидатствай за Talent Factory Camp и направи осъзната крачка към мечтите си.

Ралица Арнаудова

Pin It on Pinterest

Share This