fbpx

Какво е Talent Pull?

Talent Pool/Pull свързва свързва младежи от поколение Z (младежи между 16 и 25 годишна възраст), които търсят кариерна реализация и компании, които търсят своите следващи изгряващи звезди.

Научи повече

Защо една компания да инвестира в “изгряваща звезда” – в неговото личностно и кариерно развитие? Какво са ползите, ако сте компания?

“Достъп” до предварително подбрани амбициозни и мотивирани младежи от цяла България от поколение Z – между 16 и 25 години.
“Достъп” до кариерни профили с кариерния потенциал на младежа.

Препоръка от наша страна за съвпадение между това, което търсят от стажанта и подходящ младеж.

★ Мотивиран младеж – стажант в продължение на 2 месеца.

Възможност да открие своята следваща “Изгряваща звезда” – стажант, който може да бъде нает и да допринесе за развитието на компанията спрямо силните му страни и изготвения кариерен профил.

Участие в eжегодната конференция “Gen Z rEvolution” – “Твоето поколение – твоят глас!” за кариерното и личностно развитие на младежи от поколение Z.

“Предай нататък” – възможност да допринесат за кариерното развитие на млади проактивни и мотивирани младежи от цяла България.

Защо един младеж от поколение Z – между 16 и 25 годишна възраст да участва в 3-месечната стажантска програма “Talent Pull” Какви са ползите за един младеж?

Пълна стипендия за Talent Factory Camp с фокус кариерно развитие през призванието с 2 направления: “Личен бранд и идентичност” или “Лидерство и бизнес”. Младежът има възможност да избира спрямо интересите и приоритетите му.

Методология за кариерно профилиране “Talent Factory Digital” – онлайн тренинг с фокус изясняване на таланти, силни страни, интереси, ценности, лична мисия, водещи типове интелигентности.

Кариерен профил – в резултат на тренинга “Talent Factory Digital” младежът прехвърля резултатите от психологическите тестове и инструменти в тъй наречения Кариерен профил, който Лидер Академия му издава.

Възможност за изкарване на 2-месечен стаж в компания при съвпадения между търсенията на компанията и профила на младежа – стажът е за придобиване на опит и развиване на умения, докато се решават реални бизнес казуси.

Възможност за наемане на младежа след края на стажа.

Shadowing – “По стъпките на лидери” – възможност да върви по стъпките на предприемач, мениджър, изпълнителен директор на устойчива и успешна компания и да се учи от примера му.

Сертификат за проведен стаж от компанията.

Pin It on Pinterest

Share This